מדריך מוכנות זה הוכן ע”י יועצים וחברי מועצת ערים חכמות , לסייע ביצירת חזון עתידי לעירך.
המטרה הראשונה של מדריך המוכנות היא לתת לך את חזון העיר החכמה, לסייע לך להבין כיצד טכנולוגיה תשנה את ערי המחר.
המטרה השנייה היא ליצור את מפת הדרכים לעתיד זה. המדריך מציע מטרות ויעדים להם צריך לשאוף, המאפיינים והפונקציות אליהם צריך להתייחס, את השיטות הטובות ביותר שיתנו לכם את התועלת המרבית בעלות המינימלית, בסיכון מופחת.
מדריך המוכנות מיועד לראשי ערים, מנהלי ערים, מתכנני ערים וצוותים שלהם, מיועד לסייע על ידי מתן מידע אובייקטיבי, ניטרלי, כדי לקבל החלטות בטוחות ומשכילות לגבי הטכנולוגיות שיכולות לשנות עיר.
מבוא לערים חכמות
ערים רבות ברחבי העולם כבר פועלות להשגת קיימות כלכלית, חברתית וסביבתית. שיטות חדשות וטכנולוגיות יכולים להשתלב במאמצים קיימים אלה על מנת לשפר מאותם ולסייע.
אימוץ ראיה כוללנית על ערי חכמה
ראיה כוללנית זו כוללת גם דיונים על איך מכלולי העיר – השירותים הנחוצים והתפעול הינם מקושרים ותלויים זה בזה. במדריך, נתייחס לכל היחסים בין שירותים אלה והתפעול כתלויים הדדית. לדוגמא רשת הזרמת המים תלויה בתפקוד האנרגיה, כמו גם רשתות תקשורת ותחבורה.
עיר חכמה משתמשת במערכות מידע ותקשורת לשיפור החיים בה, התעסוקה והקיימות. תחילה, עיר חכמה אוספת מידע על עצמה באמצעות חיישנים, מכשירים אחרים ומערכות קיימות. שנית, היא מתקשרת את הנתונים תוך שימוש ברשתות אלחוטיות. שלישית, היא מנתחת את הנתונים כדי להבין מה קורה כעת ומה עשוי לקרות בהמשך.
איסוף נתונים. מכשירים חכמים ממוקמים לוגית בכל רחבי העיר למדידת וניטור תנאים. לדוגמא, מונים חכמים יכולים למדוד צריכת חשמל, גז ומים בדיוק מרבי. חיישני תנועה חכמים יכולים לדווח על מפגעי תנועה ועומסי תחבורה. מערכות GPS חכמות יכולים להצביע על מיקום מדויק של אוטובוסים בעיר או מיקומם של ציוותי חירום. תחנות מזג אויר אוטומטיות יכולות לדווח על תנאי מזג האויר. ומכשירים ניידים אשר בשימוש תושבי העיר הרבים יכולים לשמש כחיישנים גם כן אם יהיו מורשים עי בעליהם – איסוף נתוני מהיקום שלהם, מהירותם, תנאי הסביבה לידם ועוד.
עיר חכמה היא עיר המקשרת עם תושביה. אין צורך לתהות יותר אם יש פקק באזור מסוים או לתהות אם יש נזילת מים – מערכת ניהול רשת המים החכמה מזהה ומדווחת על נזילות מיד כשהן קורות. אין צורך יותר בניחוש קצב התקדמות משאיות איסוף האשפה ברחבי העיר- המשאית מדווחת היכן היתה כבר ולאן היא ממשיכה.
תיקשור הנתונים. לאחר איסוף הנתונים, הם נשלחים הלאה. ערים חכמות משתמשות ברשתות תקשורת אלחוטיות ומחווטות החל מסיבים אופטיים וכלה ברשתות סלולריות וכבלים. המטרה האולטימטיבית היא שתהיה תקשורת בכל מקום, לכל אדם וכל מכשיר. יכולת פעולה הדדית – היכולת שכל המכשירים יתקשרו ויעבדו יחד היא צורך מפתח.
לאחר איסוף הנתונים ותקשורם, הם מנותחים לצורך 3 המטרות: 1. הצגתם. 2. השלמתם או 3. יכולת חיזוי. ניתוח נתונים מרובים הופך מידע למודיעין אשר מסייע לאנשים ומאפשר למכונות לפעול ולקבל החלטות טובות יותר.
מה מניע ערים חכמות
כפי שכבר ידוע, ישנם גורמים חיוביים ושליליים אשר ראשי ערים צריכים להיות מודעים להם בעת עריכת התוכנית האסטרטגית לישום ושיפור העיר החכמה.
גידול אורבני. ערים נותנות יתרונות רבים – יותר אמצעי תעסוקה, יותר נגישות לבריאות וחינוך, יותר אפשרויות בידור, תרבות ואמנות. כתוצאה מכך, אנשים עוברים לחיות בערים בקצב מתגבר. האום צופה כי אוכלוסית הערים הגלובלית תגדל ב 60% עד ל 2050. במילים אחרות, שני שליש מאוכלוסית העולם יחיו באזורים אורבניים במחצית המאה. דוח שפורסם לאחרונה באו”ם מציע כי 40,000 ערים חדשות ידרשו בכל העולם עד לשנה זו.
גידול בלחץ. הערים כיום מתמודדות עם אתגרים משמעותיים – גידול האוכלוסייה, דרישות רגולטוריות וסביבתיות, ירידה במיסים ותקציבים לעומת עליה בהוצאות – באותה עת רבים מתמודדים עם כאבים הנובעים מזיהום, צפיפות ואי התאמת תנאי המגורים, אבטלה גדלה ועליה בשיעורי הפשע.
תשתיות לא מתאימות. אורבניזציה מעמידה לחצים משמעותיים על תשתיות העיר שהיו ברב המקרים, בנויות רק לחלק מהאוכלוסייה כיום. ברב העולם המפותח יש תשתיות אשר תוכננו מזמן וצריכות שדרוגים מסיביים.
גידול בתחרות הכלכלית. העולם ראה גידול בתחרות בין ערים כדי להבטיח השקעות, מקומות עבודה, עסקים ובעלי כישורים להצלחה כלכלית. יתרה מכך, גם עסקים וגם יחידים מעריכים את כמות הטכנולוגיה בעיר כגורם בהחלטה לאן לעבור. אתגר אמיתי לערים המבוססות כלכלית על תעשיה כבדה הוא יצירת מקומות עבודה אשר ימשכו בוגרי אוניברסיטאות על מנת שיישארו ויסייעו בבניית כח עבודה איכותי שתעשיות חדשות כגון אלה הדרושים בטכנולוגיה.
גידול אתגרים סביבתיים. ערים מאכלסות כמצחית מאוכלוסיית העולם, אולם צורכים שני שליש מצריכת האנרגיה ומייצרים שלושת רבעי מכמות דו פחמן חמצני. אם אנו רוצים לעדן את תופעות שינויי מזג האוויר, הדבר יקרה בערים. לאזורים וערים רבות יש יעדי אקלים וסביבה אגרסיביים – יעדים אשר לא ניתן להשיגם ללא עזרת טכנולוגיות חכמות. ערים חכמות יכולות להתמודד בחוסן ולהתאים לשינויים אקלימיים.
שיפור מתמיד ביכולות טכנולוגיות. חלק מהמניעים בעיר חכמה שצוינו למעלה הינם שליליים – בעיות הדורשות פתרונות. ישנם מניעים חיוביים גם כן, כגון גידול מהיר ביכולות טכנולוגיות. עלות איסוף, תקשורת ודחיסת נתונים ירדה משמעותית. יתרה מכך, מרבית הטכנולוגיה הדרושה כבר קיימת. לדוגמא, אזורים רבים שידרגו את רשת החשמל שלהם לניטור עצמאי, לטיפול עצמאי של רשתות ובמידה פחותה יותר רשת המים והגז שלהם. התקדמות במבנים חכמים, בריאות מקוונת, IOT’s הן טכנולוגיות קשורות במניעים החיוביים לעיר חכמה.
החסמים לערים חכמות
למרות המניעים החיוביים, הדרך לעיר חכמה מציבה מכשולים לכל אורכה. חברים במועצת ערים חכמות, עבדו על אלפי פרויקטי עיר חכמה בכל רחבי העולם. תוך שיתוף פעולה עם ממשלות מקומיות שהצמיח חסמים חדשים.
יישומים חלקיים ומופרדים. ערים נתקלות לעיתים באופן פעולה חלקי, בשל אילוצים פיננסים קצרי טווח ומסורות ארוכות טווח אשר מחלקות את תפעול העיר לחלקים נפרדים, מחלקות מופרדות עם מעט מאד אינטראקציה ביניהן. כתוצאה מכך, פרויקטים רבים נבנים כדי לפתור בעיות בודדות במחלקה בודדת, ויוצרים “איים של אוטומציה” אשר מכפילים את ההוצאות תוך העמדת קשיים בשיתוף נתונים ומערכות. בנית עיר חכמה דורש ראיה מערכתית רחבה ואינטגרטיבית, עם גישה בין מחלקתית. החדשות הרעות: חשיבה הוליסטית ושיתוף פעולה הן קשות להשגה. החדשות הטובות: כעת, הן יכולות לחסוך זמן ומאפשרות שירותים חדשים שלא התאפשרו בעבר במודל מבודד ומפוצל. לדוגמה: מחלקה בעיר יכולה לחתוך בזמני פיתוח ליישום חדש דרמטית ע”י שימוש בנתונים ומערכות תוכנה שקיימות כבר במחלקות אחרות בעיר.
גידול בציפיות. תושבים מקבלים יותר ויותר גישה מהירה וישירה, בכל מקום ובכל עת, באופן אישי למידע ושירותים באמצעות הטלפון הנייד ומחשבים ניידים. הם מצפים כי אותה גישה לשירותים עירוניים ובמספר מקרים יהיו מוכנים אף לשלם יותר מיסים כדי לקבל זאת, על פי מחקרים אחרונים בנושא.
תושבים לא מיודעים. תנועת ערים חכמות מתעכבת לעיתים בשל חוסר בהירות לגבי מהי עיר חכמה ומה היא יכולה לעשות למען תושביה. כתוצאה מכך, בעלי ענין רבים לא מיודעים לאפשרויות העיר החכמה אשר הצליחו כבר. לעיתים קרובות, הבעיה היא תקשורת – כלומר כשל בתקשור העיר לתושבים.
תיקון האתגר של מעורבות התושב מחייב מנהיגות בעלת חזון המסוגלת לתקשר בהצלחה את היתרונות שהטכנולוגיה החכמה יכולה להביא. לפני כ 8 שנים בארה”ב, מספר חברות חשמל למדו את הלקח בדרך הקשה. חברות אלה התקינו מונים חכמים מבלי להסביר ללקוחותיהם איך המונים עובדים ומדוע הם ירוויחו מטכנולוגיה כזו. מספר שירותים סבלו מהתנגדות לקוחות למונים החכמים כתוצאה מחוסר ידע.
תקציבים מקוצצים והשקעות מעטות אם בכלל. הכנסות ממיסים מתכווצות בערים רבות, ומקשות על מימון פרויקטי תשתית. למעשה, מספר ערים הוכרחו ליישם צעדי צנע – כגון הורדת יום עבודה בחודש לעובדים או קיצוץ בהוצאות נסיעות וכו. יחד עם זאת, אם כל הערים האלה יכשלו במציאת פתרונות פיננסים בעוד אחרים מצליחים בכך, הן יסבלו אף יותר. למזלנו, מודלים חדשים למימון צצים וחלק אף לא דורשים הון ריווחי מהעיר.
שתפו: